Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.

Perlukan Photographer?

Perlukan Photographer?
Click di sini =)

Saturday, July 19, 2008

Jaulah siri 1 (sydney)

assalamualaikum.. alhamdulillah.. hidup lagi sye untuk update blog pada kali ini.. segala puji bg Allah yang mengurniakan nikmat kepada kite sepanjang hari ini.. Allah bg nikmat mase jap kpd saye smabil2 tunggu asar untuk update blog ni..


akhirnye, tamat sudah jaulah saye and few friends ke sydney and melbourne selama sebulan ni.. klas pun dh start isnin lps.. Syukur pd Allah, so far ok la ngan sume2 electives.. tp this one elective agak mencabar ckit la..

ok, seperti yng dijanjikan, sye akan try recap ape yng dh saye buat sepanjnag jaulah saye ke sana..

alhamdulillah bnyk benda br yang dipelajari..

16/06 -
berangkat ke sydney.. naik flight Jet star n perjalanan took about an hour and half to reach sydeny airport.. ni second time in my whole life naik flight.. first time of course la, mse fly ke brisbane dulu.. teruja sgt sbb dpt ddk tepi tingkap.. dah la mse perjalanan tu tengahari so, dpt la tgk ke luar tingkap.. mse first plane tu naik, perasaaan macam dok dalam roller coaster.. hehe.. scary gak la.. tp best.. sbb lame2 daratan tu makin jauh2 and jadi kecik.. tp subhanallah, dpt la tgk awan2 yang berkumpul2.. sgat suci.. sbb kaler dia putih n mcm kapas.. rse mcm nk trun flight tu n g main2 lompat2 je kat awan tu.. hehe.. tp tu imaginasi je.. xde la nak wat btul2.. ble dh smpai kat airport sydney tu.. ade van yng dh di chartered oleh kak senior di macq and we headed to macquirie campus village.. sbb kami akan menginap kat tempat tu..



subhanallah.. pastu suddenly terfikir mcm mne kl kapal terbang ni terhempas..nauzubillah hi min zalik.. ingt mati..






17/06-
the next day, ktorng just jalan2 Macquirie Uni n g kat macq centre.. just window shopping n i ended up beli makann je.. ade kwn2 beli winter coat.. basically just jln2 kat c2 je la.. g makan doner kebab kat uni, makan krispy kream.. mlm tu gathering kat umah kak amrin.. solat maghrib n isyak sme2, dgr pengisian pasal shbat rasulullah saw.. alhamdulillah

18/06-
hari ni ktorng jaln jauh ckit dr macq and i think this is one of the places that i aimed to go.. sbb encik farie (fariena =) ) promote mse dtg brisbane dulu, iaitu, Auburn.. Auburn ni one of the biggest Muslim community kat sydney tu la.. seronok sgt jln2 kat c2.. sbb tbe2 kte tgk ramai orng pakai tudung jaln2, bwk anak.. along d way mse jaln tu pun, ramai yng bg salam.. hehe, mcm biase la dh pasang niat, kl g kat tmpt orng islam ni, bnd yang paling nk skali ialah makann la.. so, ktonrg g serang kedai aiskrim halal, sedap la gak aiskrim dia, tp ktong share2.. sharing is caring.. =) pastu jaln2 kejap, we had our lunch at satu kedai ni.. so, ktorng makan pizza yng sgt besar dgn harga murah (kl dibandingkan ngan Brisbane) n tried chicken borek.. hehe.. apakah itu? erm, lebih krang mcm roti goreng yang di dalamnya ade cheese n isi ayam.. Alhamdulillah.. rezeki hari ini.. makan sudah, jaln2 pun sudah so, ktorng g solat kat satu masjid.. mmg sgt teruja la..masjid dia sgt cantik.. rse bahagia ble dpt solat kat dlam masjid, sbb kat sini (OZ) mmg agk ssh nk jmp masjid yng bsr2 ni except kl tempat itu ialah tmpt community islam..


nama masjid tu is Auburn Gallipoli Mosque.



gambar dlm masjid.. muslimah solat kat tingkat 2.







opss, got to go now.. dh msuk asar.. insyaAllah lain2 hari akan dismbung lagi..

jgn lupe, jaga iman, diri, amal, hati, study/keje (niatkan krana Allah)..


=)

0 wise thoughts:

::kind readers::