Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.

Perlukan Photographer?

Perlukan Photographer?
Click di sini =)

Wednesday, November 25, 2015

.. lupa nak tulis apa, apa lagi, bebel je lah..

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah, sampai juga ke blog ni. tadi dah tersesat- sesat.. seriously, google plus makes me confused. sebab i currently have 2 active email addresses, one is the old one tahap2 dah boleh masuk arkib negara and another one is for more serious matters. ala - ala email rasmi la kan. yelah, kau agak nak tulis ke email address mcyan_cg@yahoo.com kat ruangan email rasmi. hahaha. memang tak la kan..

Actually nak blog something yang terfikir tadi, tapi sebab bengang sangat dengan google yang beratus kali sign in pun tak masuk2, terus lupa nak tulis apa. hahaha. apekah? nampak tak kat situ si penulis ni dah semakin tua... =P

rindunya nak menulis semula macam zaman remaja2 dulu. tapi hakikatnya, macam dah tak mampu. sebab kerja dah menimbun, kalau menulis ni mengarut2 kat sini, it means that, adalah baju yang tak berlipat. seriously respect lah mak2 yang buat 2,3 kerja tapi still able to maintain household. because, i am here ni, rasa macam dah tonggang terbalik. oh my, how i miss my carefree and single life... gedikkan? memang tak tahu bersyukur, masa single gedik nak kawen, dah kawen gedik nak anak, dah ada anak, gedik nak single balik. hahahaha. memang tak bersyukur langsung. okay2, bersyukur lah.syukur dengan segala nikmat yang Allah bagi up until now. alhamdulillah hi rabbil al alaminnn...

Nuha turns 15 months tomorrow. cepatkan masa berlalu. dan soalan2 seperti bila Nuha nak dapat adik dah timbul. hahaha. sabau ler makcik2. and jawapan standard, tunggu Nuha lagi besar. sekarang ni makin banyak akal, tak khatam lagi perangai yang sorang ni. tunggu la dulu... 

well, honestly, that is not what i truly feel, i mean, about having another baby alasannya bukan sebab Nuha. tapi sebenarnya, lebih kepada diri sendiri. i dont know how others do, tapi i kinda withdraw from being wife. hidup sehari2 ni, sejak ada Nuha, i am more of being a mom rather than a wife. sometimes, rasa sedih jugak, tapi tak tahu macam mana nak luahkan and to whom. before ada Nuha, i promised myself to love and care of my husband more than i love and care of my baby, tapi it's other way round. i dont feel like i am married to someone. entah, tak tahu kenapa. i wonder how moms outside can still be a very loving wife despite of anak2 yang ramai dan semakin bertambah, because i am not feeling it. should i be worried? jealous okay tengok mak2 yang still manja2 dengan husband walaupun anak2 dah ramai. 

yes, i think i should muhasabah myself more kan? well, i hope everything will be okay soon..

okay, mak dah ngantuk. nite2..







Monday, October 26, 2015

Challenging

Assalamualaikum wbt...


Rindu blog. Dari bujang trang tang tang sampai ke ada anak, impianku masih tetap sama, nak istiqamah update blog. Namun apakan daya, impianku musnah. Hahahaha. =P

Takpe, since now ada masa nak update sekejap walaupun si Nuha ni constantly menyibuk kat sebelah kepala, it`s okay. Let`s begin..


Today, I am officially on the fifth day of atkins. Semua orang tahu kot atkins ni apa kan? Xtahu google la sendiri k?

Alhamdulillah, timbang pagi tadi, berat dah turun 3.1 kg dalam masa 5 hari. Rasa macam sikit je kan? Sebab orang lain boleh turun lagi banyak. Tapi xpelah. Ni baru permulaan. Lagipun 5 hari ni memang just kawal makan je. Tak buat langsung exercise. Hahaha.  Patutlah slow je penurunan dia. =P lagipun memang nak buat experiments dulu pun. Nak tengok diet phase 1 w/o exercise for 1 week and another week diet + exercise.


Doakan saya berjaya k?

Aim jumlah penurunan 9 kg. Huhuhuhu..  inshaallah.

Tuesday, August 18, 2015

Gold Coast Morib - post tertangguh berzaman. hahaha

Assalamualaikum wbt..

Yes, it's the time to review our latest short vacation. As some has known, both of us went to GOLD COAST MORIB on Wednesday (20/11/2013). It was just one night stay but alhamdulillah, we enjoyed every second of our life there. hehehe..

So, let's do some reviews on this place. But mind you, this is my experience and maybe different with yours if you go there.


I booked the hotel on Monday and it was unplanned. my husband didn't know that i booked it because he was sleeping at that time, and i got such a good price RM248.01 for a night stay, 2 breakfast and dinner buffet and 2 entrance tickets for the water park. It's worth it even though Groupon offered a slightly cheaper price (but it was sold out - that made me book the room from their official website). 

Check in
1. That was smooth and quick. I just needed to fill in the form (IC num, address and signature only) and i got the key. the process was less than 5 minutes i guess. 


The room
2.It's the room to die for. hahaha exaggerate a bit. we liked the room plus we had our own private Jacuzzi, my dream bed, and it was in front of the pool. good scenery, everything was working =D what's more to ask. we are ready for our honeymoon!!!. hahaha


The food
3. I tell you, the food was good. tak tahu nak cakap ape, tapi kami balik bilik dengan perut boroi. plenty of food to choose. a bit spicy but it's good for me. the spiciness didn't overshadow the taste of the food. hahaha. i looked around, everyone seemed to enjoy their food and left nothing on the plates. service-wise? the waiters and waitresses were quick. maybe their motto is, "pantang lihat pinggan licin" hahaha.. so, plates tak de la menimbun di meja.. siap ada yang tolong tuangkan juice dalam glass lagi. padahal buffet. 

Waterpark
4. Suitable for kids. Kami yang tak dak kids ni, memang terasa kebosanan nya. just being there for one hour and off we went to our room for jacuzzi. we went on the next morning and experienced little rain but that didn't stop the kids to enjoy the slides and pools. both of us, the overgrown kids tried few slides but we were not allowed to use the big ones because we just wore t-shirt and trousers. kena pakai proper swimming attire untuk naik big slides tu. tapi i didn't really mind. apelah sangat slides tu berbanding dengan aurat mahal untuk suami ni. hahaha. tak naik pun tak pe, asalkan tak kena pakai swimming suit yang maha ketat tu. =P

from other reviews that  i read before, they complaint about the uncomfortable smell. yes, ade la sikit. rupanya in front of the resort, there is a feedmill. so, memang bau dia ' wangi' sangat la. but tak menganggu pun vacation kitorang yang best ni. dalam perjalanan nak g bilik kitorng pun, bau ni takde. 




...Ejaan...

Assalamualaikum wbt

Dah lama tak update.
Hari ni di computer lab. Lepas kelas tahun 3.
Ajar PK. Adakah aku yang problem atau budak sekarang memang masalah ejaan?

Stress aku dibuatnya. tilivesen, alhi, keluraga...

Nasib baik aku ajar BI, kalau ajar BM, mau aku mengamuk setiap hari.

Sekian,

Tulisan - style - touch and go


Thursday, August 7, 2014

Pregnancy - first few notes

Assalamualaikum wbt..


OMG lama amat tak buka blog ni. Dari tak pregnant sampai dah nak bersalin ni haaaaa.... hahaha, ade lagi ke orang nak baca ni? =P labah-labah buat sawang siap dah beranak pinak 10 generasi. ampun lah ye blog, mood tak datang2 nak menulis until masa mandi tadi tetiba pula mood meluap- luap nak menulis. hahaha.. well, pernah tak baca satu fakta yang idea selalu tercetus dalam bilik air? haaa, ni lah idea tu. hihihihi.. =D


sedar tak sedar, sabtu ni (9/8/2014) akan cukup 36 weeks I kandungkan si soleh/ah inside. sangat cepat okay.. tak sempat nak buat apa2. hahaha.. okay, tipu sangat =P i mean, cepat sangat sampai tetibe rasa macam bangun pagi tadi, dan berkata "eh, apesal perut dah besar?" hahaha.. ala2, magik gitu haaaa.... tahun ni sangat full dengan kerja dan responsibilities, sebab tu tak sedar kot. semoga masa yang telah dilalui sebelum ini, dipenuhi dengan amalan2 yang baik dan berfaedah. aameen.

dari dulu lagi sebenarnya nak buat entries tentang first pregnancy ni supaya boleh baca all over again, hingga ke akhir hayat dan generasi seterusnya. At least, kalau anak tanya nanti " mummy, how do you go about carrying me in your belly?" (haa, engkau anak cakap omputih =P ) ade lah i nak jawab, " you pergi baca semua entry mummy mula dari tahun 2014" hahahaha... boleh tak? itu pun kalau i ingat lagi url blog ni or blog ni masih wujud pada zaman itu. =P

i think i would like to write down 10 facts about my pregnancy this time..

1. no morning, afternoon, evening or night sickness at all.. oh, alhamdulillah sangat2. first trimester went well. sangat tak terasa diri ni sedang mengandung. tu yang tak sedar- sedar tu kot kan? just light angin datang kacau- kacau yang always made me want to throw up tapi ended up with angin je. and a little bearable indigestion. so, i just took Gaviscon. other than that, my physical was as strong as always.

2. emotional-wise??? yang ni masalah... sangat dasyat. i guess, dalaman memang tak kuat sejak pregnant. encik syaiton nir rojeem memang kuat mencucuk. entah berapa gelen air mata yang keluar pun tak tahu la sejak pregnant. kadang- kadang, out of nowhere, tetibe je rasa best nak merajuk ngan encik husband tersayang. hahaha, kadang- kadang sehari tak bercakap, tak layan dia. nak- nak kalau dia pun buat tak layan, mau lanjut sampai 2 hari. hoi, buruk perangai.. bila dah berbaik semula, tahu pulak nak minta maaf. sian you kan, sayang? ampun la.. Allah bagi kuat fizikal, tapi lemah emosi pula. nak- nak pula stress dengan sesetengah manusia di tempat kerja yang agaknya tak pregnant walaupun dia perempuan dan punya anak yang dah besar- besar. in other words, yang tak paham orang tengah pregnant. ada je yang nak cari pasal. hadoi, if i were to stay in the same workplace, maybe i would think twice, thrice or even "ten-ice" to get pregnant for the second child. hahahaha. to stay positive, i just told myself that they might need time to know that i'm pregnant and that i can't do much of bersukan, melatih budak bola tampar etc etc etc at my early trimester.so, kalau baby ni emo semacam je bila besar nanti, i know from who she/he gets it. hehehe. tapi nauzubillah, biar lah si soleh/ah emosinya stabil. aameen ya rabb..


3. First time scan this little caliph and to confirm that i am pregnant, doktor jumpa 2 cysts yang tak tahu status bahaya atau tidak. tapi alhamdulillah syukur nikmat, berkat doa encik husband tersayang, ma, ibu, dan lain-lain, cysts tu finally tiada bila baby grew up inside. di samping itu, i amalkan minum the infamous Gulsan jus delima asli tu.

4. Masa baby in his/her 6months, i still boleh choreograph and latih persembahan senamrobik + tarian + gimnasrada untuk pembukaan hari sukan sekolah. of course with the helps of other teachers tapi,  i ligat menari dengan murid- murid dengan perut yang dah mula menonjol. hahaha. semua orang dok risau kot i terberanak that time. alhamdulillah, baby sangat memahami, so, he/she stays cool and calm inside. syukur sebab Allah bagi kekuatan lagi untuk menjalankan tugas selagi terdaya.

5. Belly tak menunjukkan usia kandungan. Ramai yang tegur belly tak nampak macam nak masuk 9 months. tak tahu nak gembira ke sedih, but i do feel worried takut baby kecil sangat. through ultrasound scan during the 8th months, the doctor said, the baby growth is still normal even it's just 1.4kg. tapi entahlah, still nak rasa worried jugak. only Allah knows how the baby's doing inside, semoga anak soleh/ah ni sihat, sempurna segalanya.. aameen

6. food craving? so far tak mengidam yang pelik- pelik. dan kalau terasa nak makan, husband terus bawak g makan. thank you sayang. hari tu, nak makan laksam kelantan, kuatkan semangat dan buat sendiri. hehe. allhamdulillah dapat makan. cuma awal-awal dulu, dok kemaruk nak jumpa ma abah je. siap boleh menangis minta nak husband nak balik naik bas. tapi tak buat pun sebab bila fikir balik, macam tak larat je nak duduk lama- lama dalam bas. plus, tak sanggup nak sacrifice cuti. =P

7. so far, husband has been so so so supportive and super duper helpful. he is everything. tukang urut, tukang pujuk, tukang masak, sura rumah tangga, tukang shopping, punching bag, driver. everything lah... everyday tak pernah lekang rasa syukur kerana dikahwinkan dengan lelaki jawa ni. hehehe. Semoga Allah sentiasa merahmati dan memberkati lelaki kesayangan hamba ni. baby, you sangat bertuah ada daddy camni tau. baju, pakaian awak semua tu, dia rendam, basuh and sidai tau.. bersyukur pada Allah dan santuni daddy bila awak dah lahir dan besar nanti.

8. dah pergi Kursus Peneman bersalin di Hospital Melaka last Monday (4/8/2014). during that session, ada 10 couples altogether. terharu bila tengok husband2 sangat supportive dan sanggup nak tanggung susah senang bersama. Semoga this will be one of the things that will make the marriage stronger and last till jannah. tapi, pergi je Kursus Peneman kat sana, we prefer to give birth at Hospital Tampin sebab dekat sikit dari rumah. Tak tahu lepas ke tak sebab biasanya hospital daerah tak terima first child born. huhuhu.. undecided. baby, awak nak keluar kat mana? nak ic Nogori ke Melake?? =P ke awak nak Johor? hehehe... Kelantan tak boleh sebab jauh sangat...

9. part yang tak best ialah, i awal2 lagi dah disahkan GDM atau pun kencing manis untuk orang mengandung. haiyya, memang tak best. kalau dah kena sekali tu, setiap bulan kena g check gula. so far, bacaan okay and just kena control diet.

10. Walaupun GDM, ataupun disebabkan GDM, berat i tak naik ikut yang sepatutnya. orang lain naik consistent and maybe mencecah sampai 10 - 12 kg sepanjang pregnancy. tapi i baru naik berapa kerat. mula buat buku merah berat 63.5 kg. latest berat semalam (6/8/2014) ialah 69.5 kg. tak normal kan? ni pun satu lagi kerisauan. =(


so, itu la serba sedikit tentang pengalaman pregnant so far. another 1 month to go inshallah, semoga semuanya selamat dan berjalan lancar. aameen..

kalau ad mood, i tulis lagi ye? =D babai

::kind readers::