Friday, February 2, 2018

... Tinted..

Assalamualaikum and hi again.

As promised i am back to blog about our first house.

Tinted.. Out of many things this is the first thing we did. Hahahaha.. Patutnya grill la dulu kan.. Nak buat macam mana dah orang tinted in proactive sangat. Tapi kalau diikutkan, lebih advisable kalau buat tinted dulu before grill. Senang kerja orang tinted tu nak tampal2.

Al-kisahnya Kak Min (jiran merangkap colleague suhaimi) yang buat dulu. Memang nampak smart sebab dari luar memang tak nampak orang kat dalam. Time siang je lah. Malam still nampak kalau takde langsir. Kak Min buat 3 ply. Memang tebal. Tapi rumah agak gelap. Suhaimi didnt want that. So after discussions, kitaorang pilih 2 ply je. Harga dia tak jauh beza.

3 ply = RM1450
2 ply = RM1100

Mr Bear, tokey ni bagi buat installment. I dont mind sangat tapi sebab cermin sliding rumah kitorang ni retak and need to be repaired, kitorang tak berani nak bayar full. So awal2 ni kitorang bayar RM550 dulu. Bila dah siap tinted yang retak baru bayar full.

So rumah ni dah rasa gelap dan sejuk sikit. Harapnya nanti tak payah la beli day curtain. Hahaha..


Cermin yang retak

Hasil tinted. 

Hasil tinted

Tak sempat nak ambil gambar before tinted

Sekian lah cerita tentang tinted rumahku. Lega bila satu hal dah settle. 



Thursday, December 28, 2017

...blood pressure...

I always feel the pregnancy this time is wayyyy different from what i experienced with Nuha. When i was pregenant with Nuha, i did not go to clinic that much, but now, there's always problems that make me visit the clinic more frequent. 

Baru ni kena g clinic every 2 days to check blood pressure sebab berat naik 0.5kg lebih dari yang sepatutnya. Now, kne asssign to benda yang sama sebab entahlah... berat naik okay tapi sebab cerita dengan nurse ada heartburn, doktor suruh datang klinik untuk check bp jugak. Hadoiii... benda yang paling tak suka tu la yang kena. Tak suka tak suka...

Tapi one good news, last 3 days dapat surat dari pemaju kata kunci rumah dah boleh ambil. Yeayyy..  well blog.. i owe you posts about my house and the process. Hope i have time to blog about that before the baby pops out.. as for now i need to sign out.. bye.. 

Monday, December 18, 2017

Of A House and Second Baby

Yeay...

Finally I got to change the theme of my blog. Back to square one. Pilih theme yang ni jugak.. Oh, so many things I want to blog here. Among them (the most important one) is about me buying a house. Inshaallah, I am going to blog everything here. From A to Z because I know (and hope) someone would find it useful and helpful. Sebabnya, I myself did a lot of research (in Google je pun =P) to read about people's experiences on buying a house tapinya tak jumpa banyak sangat. Inshaallah. Pray for my kerajinan k? hahaha. Nak dapat rajin tu yang susah tu..

By the way, as I am typing this, I am 27 weeks pregnant of my second baby. Alhamdulillah ala kulli hal. Nuha pun dah besar, dah layak dapat adik. Pray for our health too okay?

Goodbye for now. I hope I can be here soon.


Wednesday, November 25, 2015

.. lupa nak tulis apa, apa lagi, bebel je lah..

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah, sampai juga ke blog ni. tadi dah tersesat- sesat.. seriously, google plus makes me confused. sebab i currently have 2 active email addresses, one is the old one tahap2 dah boleh masuk arkib negara and another one is for more serious matters. ala - ala email rasmi la kan. yelah, kau agak nak tulis ke email address mcyan_cg@yahoo.com kat ruangan email rasmi. hahaha. memang tak la kan..

Actually nak blog something yang terfikir tadi, tapi sebab bengang sangat dengan google yang beratus kali sign in pun tak masuk2, terus lupa nak tulis apa. hahaha. apekah? nampak tak kat situ si penulis ni dah semakin tua... =P

rindunya nak menulis semula macam zaman remaja2 dulu. tapi hakikatnya, macam dah tak mampu. sebab kerja dah menimbun, kalau menulis ni mengarut2 kat sini, it means that, adalah baju yang tak berlipat. seriously respect lah mak2 yang buat 2,3 kerja tapi still able to maintain household. because, i am here ni, rasa macam dah tonggang terbalik. oh my, how i miss my carefree and single life... gedikkan? memang tak tahu bersyukur, masa single gedik nak kawen, dah kawen gedik nak anak, dah ada anak, gedik nak single balik. hahahaha. memang tak bersyukur langsung. okay2, bersyukur lah.syukur dengan segala nikmat yang Allah bagi up until now. alhamdulillah hi rabbil al alaminnn...

Nuha turns 15 months tomorrow. cepatkan masa berlalu. dan soalan2 seperti bila Nuha nak dapat adik dah timbul. hahaha. sabau ler makcik2. and jawapan standard, tunggu Nuha lagi besar. sekarang ni makin banyak akal, tak khatam lagi perangai yang sorang ni. tunggu la dulu... 

well, honestly, that is not what i truly feel, i mean, about having another baby alasannya bukan sebab Nuha. tapi sebenarnya, lebih kepada diri sendiri. i dont know how others do, tapi i kinda withdraw from being wife. hidup sehari2 ni, sejak ada Nuha, i am more of being a mom rather than a wife. sometimes, rasa sedih jugak, tapi tak tahu macam mana nak luahkan and to whom. before ada Nuha, i promised myself to love and care of my husband more than i love and care of my baby, tapi it's other way round. i dont feel like i am married to someone. entah, tak tahu kenapa. i wonder how moms outside can still be a very loving wife despite of anak2 yang ramai dan semakin bertambah, because i am not feeling it. should i be worried? jealous okay tengok mak2 yang still manja2 dengan husband walaupun anak2 dah ramai. 

yes, i think i should muhasabah myself more kan? well, i hope everything will be okay soon..

okay, mak dah ngantuk. nite2..







Monday, October 26, 2015

Challenging

Assalamualaikum wbt...


Rindu blog. Dari bujang trang tang tang sampai ke ada anak, impianku masih tetap sama, nak istiqamah update blog. Namun apakan daya, impianku musnah. Hahahaha. =P

Takpe, since now ada masa nak update sekejap walaupun si Nuha ni constantly menyibuk kat sebelah kepala, it`s okay. Let`s begin..


Today, I am officially on the fifth day of atkins. Semua orang tahu kot atkins ni apa kan? Xtahu google la sendiri k?

Alhamdulillah, timbang pagi tadi, berat dah turun 3.1 kg dalam masa 5 hari. Rasa macam sikit je kan? Sebab orang lain boleh turun lagi banyak. Tapi xpelah. Ni baru permulaan. Lagipun 5 hari ni memang just kawal makan je. Tak buat langsung exercise. Hahaha.  Patutlah slow je penurunan dia. =P lagipun memang nak buat experiments dulu pun. Nak tengok diet phase 1 w/o exercise for 1 week and another week diet + exercise.


Doakan saya berjaya k?

Aim jumlah penurunan 9 kg. Huhuhuhu..  inshaallah.
Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.

::kind readers::