Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.

Perlukan Photographer?

Perlukan Photographer?
Click di sini =)

Friday, September 5, 2008

no title..

Assalamualaikum wbt..

Apa khabar iman sume? sihatkah? atau sakitkah? di bulan ramadhan + di'sinari' dgn cahaya2 assgment ni, iman bnyk yng selsema, ade iman yng demam trus.. kl mcm tu cepat2 cari punca n supaya later leh cari ubat nk sembuhkan balik..(ingtn untk diri sendiri jugak).. rase mcm dh lme xupdate blog ni.. mmg lame pun last post 25 August.. erm, lme la jugak.. hanya mampu tengok sbgai pengunjung je.. xmampu nk coretkan something kat dlm ni.. insyaAllah kl ade idea nk merapu, ter'post' la post ni jap lagi..

sedar xsedar, dh msuk hari ke-4 kte berada di bln Ramadhan ni.. rse mcm cepat sgt.. bnyk lagi comments and messages kat friendster dr kawn2 mengucapkan selamat berpuasa tidak terbalas. Afwan jidan for the ketidak kesempatan. insyaAllah ade lapang mse, ana akan reply. insyaAllah ta'ala. skrng ni rse mcm 24 hours yng Allah bg mcm xcukup je.. bnyk sgt kerja yng nk dibuat. bnyk benda yng nk difikirkan.. tambah2 lagi skrng ni bulan menggemukkan pahala.. faham2 sendiri lah.. mse yng terluang dh ade 'plans' yng terisi..

bukan nk salahkan sape2.. salahkn diri sendiri juga sb xpndai nk uruskan mase.. orng lain smpat je nk juggle between study n working.. siap leh dpt result yng gempak lagi.. tp yng dok kat umah nk yng xsiap2 assgnment n dpt result 'kureng'.. tgh berusaha nk menjadualkan semua keje.. xleh dh main redah je.. nnt bnyk keje xterbuat..

Ramadhan ni jugak la yng diturunkan bnyk ujian, selain dr first Ramadhan hari tu ade 2 presentations, emosi jugak bnyk turun naik.. bnyk benda dalaman yng xsetel lagi.. tp tu la, people always says, we need time to fix everything and turn it back to normal.. tp, kl dh xde mse, cmne? i mean, we don't know when we are going to die..kl benda simple pun tak terfix lagi, cmne nk setel bnd2 yng besar.. kdg2 diri ini rse dh xmampu nk tanggung semua ujian tp ble tgk kwn2, ade lagi yng ditimpa ujian yng lagi teruk.. so, dpt la pujuk hati spaya stay strong..

ble dpt message ym atau comments friendster dr sahabat atau family di Malaysia, ramai yng tny mcm mne puasa di sini? erm, kpd yng nk tau, ana personally say, seronok sgt.. tp bnyk la beza nye dgn puasa malaysia n kat Oz ni..

ok, ana try list outkan kat cni lah perbezaaan nye.. senang la ckit kot nk phm..

malaysia.
1. ade bazaar ramadhan
2. bukak makan nasi lauk Melayu asli(ayam pedas, nasi lemak, nasi kerabu)
3. makn dekat rumah ngan housemates
4. kedai makn dkt2 petng2 br ramai yng bkk
5. xramai orng mkn/hisap rokok di tengah hari
6. tarawih kat surau ipba
7.mlm2 tenang, ramai ong study kat bilik masing2, dn xbuat bising sgt



OZ
1.xde bazaar ramadhan hari2
2.bukak makn makann free dkt surau.. biasenye makan mknn western atau arab
3. makan dekat surau ngan akhawat n few other international students
4. kedai makan bukk awal2 pagi kat cni n ramai je orng makan (sbb ramai orng xpuasa)
5. xramai orng puasa..
6. trawih kat tutorial class yng dibuat prayer room
7. mlm2 bising.. party..


itu la few yng ana leh listkan bnyk je lagi kot..
Sambut ramadhan kat cni mmg rse la ramadhan nye sbb kte sendiri yng createkan suasan tu. kl kat msia, mmg rse suasana sbb majoritinye xmakan tengah hari, kat cni, kte ie muslims je yng xmkn, orng lain slambe je makn dpn kte.. suasana nye same je bulan ape2 pun.. pendek kate penghayatan ramadhan kat cni depends on kte sndri.. kl kte xde inisiatif nk hidupkan ramdhan tu, mmg xde ape2 la.. Alhamdulillah, kami kat cni ramai yng sedar bnd ni dn ade la few activities yang akhawat2 buat during ramdhan ni antaranya

1.iftar jamaie
2.terawih
3. tadarus
4.system calling for qiam
5.hafaz quran
6. sleep over jamaie..
7.ukhti ramadhan

and bnyk2 lagi..

nmpknya, ramadhan kali ni mmg penuh ngan aktiviti yng insyaAllah dpt menggemukkan pahala..insyaAllah..

erm, ana rase dh bnyk ana merepek kat cni.. xtau la ape ana tulis ni membantu sape2 ke x.. tp hrpnye, to those yng nk update psl ana, anda dh leh update sikit2 condition ana skrng..

sebelum ana lupa, ana nk share pasal tujuan kte berpuasa.. td attended klas fiqh ustaz aslam di GP (gardens point)

" wahai orng2 beriman! diwajibkan puasa ke atas kamu sebagaimana diwajibkan atas orng sebelum kamu agar kamu BERTAQWA" (2:183)

sbnrnye, tujuan kte berpuasa bukan sbb nk kurus atau nk makn sedap mahupun mahu beraya.. tp Allah dh highlight kan supaya kte bertaqwa..

spttnye itulah matlamat kte berpuasa ini.. untuk meningkatkan taqwa..apakah matlamat puasa anda skrng?

insyaAllah if i have time, i'll update more on this.. just sharing what i've learnt from the ustaz..
i'm not a good person to teach this though..



assgnments memanggil2..

till then..

jaga diri, iman, hati and amal..

assalamualaikum wbt


(mohon maaf jika bnyk mengarut)

0 wise thoughts:

::kind readers::