Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.

Perlukan Photographer?

Perlukan Photographer?
Click di sini =)

Friday, October 24, 2008

..aftermath..

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah, segala puji bagai Allah, tuhan sekalian alam.. Dia hanya satu tiada dua nya.. hanya Dialah tempat kita semua bergantung...

setelah sekian lama ana xupdate dan juga menjenguk ke dalam blog ni, akhirnya dpt jugak ana log in untuk meng'update'. sangat rindu nk menaip2 dan mem'post' dalam blog ni..

yelah, dah seminggu ana menahan diri dari membuka blog2 kegemaran, menjenguk khabar rakan2 di alam maya ni termasuk la friendster and facebook.. bukan ape. ana akui benda2 ni bnyk melalaikan ana dari berfikir tentang assgnments dan yng pling penting, pengaruhh terbesar untuk ana proscastinate assgnments tu (especially those social networks) can't resist from it.. tapi Alhamdulillah, berkat ketabahan, kesabaran, dan juga semangat mujahadah yang bg ana agak tinggi, ana berjaya melawan nafsu itu.. Alhamdulillah.. walaupun begitu, ana still in touch dgn website2 yang bermanfaat.. belek2 dua, tiga artikel, recharge semangat, betulkan niat belajar.. yelah, belajar bukan sahaja saham dunia, tp nk juga saham akhirat.. InsyaAllah..

tp ana akui, ana sagt penat minggu ni. disibukkan dgn kerja2 akademik. lepas satu, satu projek kne anta.. minggu ni ana kne hantar 3 assignments for 3 subjek.. satu ni untuk Maths. hantar 5 sequenced lesson plans dan satu display yng berkaitan.. Alhamdulillah dah selamat hantar.. penat jugak memerah otak nak cari idea creative nak engage students dalam class maths... lagi pulak, ana pilih strand measurement- Length, lagi la rase 'bosan'nya.. kadang2 rse rendah diri bila cretivity diperlukan dalam assgnments2 mcm ni.. rse mcm ana mmg dilahirkan xcreative.. entahlah, tgk sume kwn2 dan especially akhawat2 lain sumenye creative2..boleh buat video yng best2, lesson plans yang mantap.. kl conduct dlm klas sure students xtido.. tertanya2 jugak, creativity ni innate ke nurture??? hm, ade sape2 tau jawapan?? ari tu ana ade tny one of the lecturers, do you have a book that can teach us how to be creative? alih2 lecturer tu xreply pun soalan tu.. i wonder what is the answer..... tu la, ana pkr, best jugak jadi creative ni ye.. produce ape2 pun orng mesti cakp, wah cantiknya, hebatnya, creativenye.. best2.. tp xpelah.. terimalah diri seadanya.. wlpun xcreative, mungkin itu yng terbaik untuk ana.. ntah2 ble Allah jadikan ana creative dan slalu trima pujian, kang nnt lalai dgn pujian2 itu... lagipun, idea ana bukn kolot sangat pun, cume biasa2 je.. ape2 pun, ana sangt syukur Allah yng bnyk tolong ana dalm siapkan assgnments tu wlpun ade few commitment tambahan yng ana lakukan sepanjang masa tu..

okay terpanjang cerita pasal creative la plak.. tapi tu lah.. this week's assgnments sume nk creativity (in fact, other assgnments pun).. so, can't help myself from reflecting about it.. lagi satu assgnment ialah ICT. yng ni lagi critical.. tp still i enjoyed doing it. assgnment kali ni memerlukan ana wat satu learning resource utk children in their early childhood gune power point presentation. tp lecturer tu still trima kl wat sampai year 3.. tp ana pilih utk amik 6 and 7 years old children, and to my surprise (still cant believe that i chose this topic, already did it, and in fact, submitted it), i did on 5 PILLARS OF ISLAM.. erk.. and the evaluator is a Catholic Christian.. ntah, kl tny ana reason knapa ana pilih tajuk ni pun, ana x pasti.. sedangkan kwan2 yang lain wat tajuk ynag common for kids from diverse background (for OZ and Malaysian) contohnya, enevironmental issue, safety, and animals. tp tbe2 ana g buat pasal pillars of Islam.. bnyk jgak la conflict dalaman berlaku sepanjng buat resource tu..dari awal sem mase wat proposal lagi... perasaan ragu2 tu sentiasa ada dlm hati.. kdg2 terfikr, "ish btul ke nk wat tajuk ni nih?, kang nnt ape plak orng kata.. ade ke orng nk tgk resource ni." dan mcm2 lagi fkran negatif.. takut la, malu la.. sampaikan ade satu peringkat ana malu nk tunjuk kat lecturer tu ape yng ana dh hasilkan.. tp tu la.. mse wat proposal mse wat proposal awal sem dulu, seriously, ana just xde idea and gambaran langsung nk wat pasal binatang ke, tumbuhan ke. kalau ade pun awal2 tu nk wat tajuk mathematics- shape tapi, puas perah otak, xde langsung idea nk wat shape tu.. just tajuk je.. mse cari dlm HSP ade je problem yng melemahkan semngt.. last2 pilih 5 pillars tu.. after a long thinking and seeking for Allah guidance. alih2 ana tekad je buat ngan tajuk tu hingga ana hantar bnd tu petang td.. xpe lah.. only Allah knows best.. pasal result nnt, xkisah dh... yng penting ana dh letak kan secukup usaha. Allah melihat usaha kan? dan teringat ayat ni..

"..then when you have taken a decision, put your trust in Allah.." (3:159)



Alhamdulillah lps anta assgnment ICT tu maka tamatlah pembelajaran ana for this sem.. and it's the start of my long long long holiday..

cakap pasal holiday ni, ramai juga family members and kawan2 tny balk msia ke x. sbb ramai jugak la kwn2 kat cni n ngr2 lain nk balk.. insyaAllah kl ikut plan ana skrng, insyaAllah ana xblk kot.. ingt nk stay kat OZ ni..mungkin pergi ke Melbourne. nk cari pengalaman kat tmpt orng.. yelah, since i'm gonna be here for just 2 years(xsmpai pun), so, nk gne peluang ni sebaik2 nye, cri pengalaman, lihat ciptaan Allah yng indah cari ilmu mengenal Allah.. InsyaAllah..

erm, bile holiday ni mesti la bnyk masa terluang kan? personally, ana rasa risau jugak la pasal cuti2 ni. yelah, masa lapang ialah satu ujian.. dulu time2 ade klas, assgnments sume, mmg busy tp hidup, fikiran terarah.. skrng ni xtau nk wat ape.. takut jugak ble Allah tny nnt mcm mne ana spend free time yng Dia bgi.. InsyaAllah, azam ana supaya dpt pelajari bnyk ilmu akhirat, menambah amalan2 sunat yng lain, dan cari wasilah utk dekatkan diri pada Dia..

dh bnyk ana berceloteh di sini.. tp b4 i put a full stop for this post, nk share hadith ni.. mmg kene pada diri sendiri sekarang..


Abu Said and Abu Hurairah reported: that the Prophet said,

"Never a believer is stricken with a discomfort, an illness, an anxiety, a grief or mental worry or even the pricking of a thorn but Allah will expiate his sins on account of his patience." (Al Bukhari and Muslim)



tau x nape ana suke ayat ni? ayat ni dipost oleh sorng kakak ni kat shout out ym dia.. mse tu ana sgt penat. tadi la.. yelah lpas 3 malam xtido dgn teratur sebab buat ICT tu, bile anta tu rase lega ckit dan mmg rase nk tido trus je.. tp disebabkan ana ade klas fiqh and tafseer pda waktu malam tu, ana gagahkan juga diri berjalan, menaiki bas ke UQ smpai tertido kejap kat kls tu. bile blk td, mmg rse sgt penat.. sbb penat tu, ana kurang ckit mood baik.. mse ym ngan akak tu pun terbawa2 la kepenatan tu.. tp, tu la, Allah mmg slalu fhm perasaan dan keadaan hamba-Nya. Mungkin DIa cetuskan ilham pd akak tu untuk postkan hadith tu kat ym..

so, ana kembali bersemangat..esp bile fikirkan ganjaran yang ALlah bagi setiap dari ketidaksenangan, sakit, kesedihan, kerisauan yng Dia bagi..

jazakillah kak, even though mungkin ayat tu bukan utk ana, tp ana terkesan dgn ayat tu.. Ana syng akak n sayang ALlah sgt.. ade je perkara sweet yng Dia wat utk naikkn semangat ana..


well, rse nye dh panjang menulis kat cni.. insyaAllah, since ana dh free skrng, mungkin ana akan selalu update blog ni.. insyaAllah..


Take care everyone, jaga iman, hati, amal, study..

All the best pada sahabat2, akhawat2 dan adik2 trsayang yang nk exam.. jangan lupa tawakal pada Allah..

"and put your trust (O Muhammad) in the Ever Living One Who Dies not." (25: 58)


Assalamualaikum wbt...


=)





0 wise thoughts:

::kind readers::