Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.

Perlukan Photographer?

Perlukan Photographer?
Click di sini =)

Tuesday, November 18, 2008

..perpisahan kerana Allah..

Erm, dah lama blog ni tak di'update'. hakikat nya walaupun di musim cuti ni banyak masa lapang, tapi, banyak lagi restrictions yang membuat saya tak meng'update' blog ni contohnya, idea banyak nak tulis tapi tak tahu nak tulis macam mana. xpe la yang xtahu macam mana nak tulis tu biarlah ia bersemadi di dalam hati dan fikiran ye?

actually, this week was quite a busy week for me. i need to pack up all my things in my current room and put them in my friend's house. why? because... i' moving... i'm going to find a new house for next year. yeay.. why? because the rent here is so expensive.. $199 per week without internet connection and if it plus internet which i currently spend $20 per month ($5 for 500MB or 1 week) it makes about ++220 per month.. this is the amount that i have to exclusively spend if i were to stay here next year.. at first, i don't want to leave this place even though it is expensive as it is near to uni, doesnt have too bear much difficulties finding new house, little walk to uni, free buz to city and bla bla bla.. but thinking of the amount of money that i may need next year, it's okay, i rather put myself in little difficulties..

oh anyway, alhamdulillah, i managed to move all those things to my friend's house last night.. thanks to kakaks and umai for helping me.. jazakunnallahu khairan kathira.. =)

announcement people for those who dont know, insyaAllah, i'm going to spend most of my holiday in Melbourne and 'flying' there this 22nd November.. =) cant wait to go there.. oo Allah, jadikanlah pemergianku sebagai salah satu wasilah untuk dekatkan diriku padaMu ya Rabbi..


"wahai orang yang beriman! bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah (jalan) untuk mendekatkan diri kepada-Nya, dan berjihadlah (berjuanglah) di jalan-Nya, agar kamu beruntung." (5:35)


since now is already the end of the uni semester, some of d akhawat are going back to Malaysia for good termasuk la the kakaks, that means they may not or are not going to be here 'physically' for us next year.. plus, others are going to 'bertebaran di bumi Allah'.. some are going back to malaysia, some travelling, working..

so, we had our very last gathering together for this year yesterday.. it's a long day but short. we spent the whole day at Jannatul Mukminah (649, CLV) but the time seemed to fly so fast. we did a lot of activities including AH Final.. oh, btw AH stands of Akademi Hafazan.. other than that, we played Quranic Challenge, reflection on what we have done together in 2008 (imbauan 2008), pelancaran kempen Demi Masa, surpise birthday party for kak boo and sarah, and last but not least farewell speeches (it's not as formal as it sounds)..

sedih, yup, that's the feeling that most of us had during the last part of the gathering. perpisahan, no one wants it what more if it involves those who dear to our heart.. but that's sunnatullah.. setiap pertemuan ada perpisahan.. it is also one way for Allah to test our faith.

“Dan sesungguhnya akan kami berikan ujian kepadamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar.” (Surah al-Baqarah ayat 155).


"Bersabarlah..... dengan ketentuan-Nya
Ada rahmat yang tersembunyi
Bertemu berpisah kerana ALLAH
Lumrah kehidupan insan beriman "

bertemu berpisah kerana Allah.. bertemu xjemu, berpisah tidak gelisah, kerana hubungan kita adalah hubungan hati yang bukan hanya berdasarkan kepada pertemuan face to face.. hubungan yang dibina untuk meraih keredhaan Allah.. semoga kita mendapat rahmat daripada perpsahan ini..


Sahabat rapat akan bermusuhan pada hari itu, kecuali yang berTAQWA (43:67)


Ya Allah, jika pertemuan ini berakhir di sini ketika di dunia, temukanlah kami di alam syurga.. Ameen..


"Never a believer is stricken with a discomfort, an illness, an anxiety, a grief or mental worry or even the pricking of a thorn but Allah will expiate his sins on account of his patience." (Al Bukhari and Muslim)


biarlah perpisahan ini menambahkan lagi kasih sayang antara kita dan redha kita pada Allah..


**pujuk diri sendiri mode**


personally, ini adalah tahun yang bermakna pada diri saya.. tahun yang saya kenal sahabah2 yang sama2 mencari redha Allah.. sahabah yang sama2 mengenal erti hidup yang sebenar, sahabah yang sama2 berjuang menegakkan agamaNya.. Alhamdulillah, syukur pada Allah yang menyusun semua events ini dengan sangat cantik, the best i ever had and need.. terima kasih atas kasih sayangMu ya Allah.. baruku faham kenapa dikatakan ukhuwah fillah itu adalah titik kekuatan orng Islam.. sangat cantik ajaran agama ini..


terima kasih atas ukhuwah ini..

1 wise thoughts:

ulun nuha said...

fawassikillahumma robitotoha. amin

::kind readers::