Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.

Perlukan Photographer?

Perlukan Photographer?
Click di sini =)

Saturday, January 24, 2009

..summer part 1..

Assalamualaikum wbt..
sudah lama blog ni tak diupdate.. rasa bersalah pada diri sendiri sebab masih tak boleh beri commitment pada blog ni.. it has been more than a month since my last post. Aseef jiddan juga pada semua.. for everybody's information, i'm still in Melbourne and insyaAllah on this 1st Feb, i'll be back to Brisbane. cuti summer kali ni, membawa banyak kesan pada diri ana. seronok sangat dengan pengalaman- pengalaman dan pelajaran yang ana dapat kat sini. selain dari pengalaman first time bekerja di negara kanggaroo ini sebagai cherry packer, each day and each minute yang di lalui pun alhamdulillah ada benda baru yang ana pelajari dari sekecil- kecil hal hingga la ke hal- hal yang serius.

this time, ana nk share pengalaman ana bekerja di kilang cherry itu dulu. alhamdulillah pada Allah ar- Razak (Pemberi Rezeki), ana dapat peluang untuk bekerja di kilang tu selama lebih dari sebulan, which gives me a great experience dealing with the fruit. Now i know how the cherry grading process is done. =).. Since ana tahu sedikit sebanyak bagaimana buah cherry itu diproses, i think i can give ONE REALLY SIMPLE TIPS for the stone fruits' lovers (if i'm not mistaken, stone fruits ni contohnya apples, tomatoes, pears, dan seewaktu dengan nya).. ok, 1st, make sure, before makan buah- buahan tu, you wash the fruits thoroughly. maknanya, basuh betul- betul. sebab, buah- buah itu sebenarnya direndam dalam air clorin dulu for few hours or days sebab nak pastikan kesegarannya. sama juga dengan buah anggur, cherry, dan any buah yang dimakan terus dengan kulit- kulitnya. Secondly, if you want to know why did i ask you to really wash it thoroughly is that, masa proses meng'grade' kan buah- buah tu (as i know, buah cherry especially), banyak tangan- tangan yang menyentuhnya. iyelah, kan nak buang buah- buah yang rotten, and immature, mesti lah kena sentuh- sentuh, belek- belek sebab nak pastikan buah tu tak rot atau betul- betul dah masak dan actually pekerja- pekerja kat kilang tu ada lah dalam seratus lebih, so ada kemungkinan la yang sebiji buah tu akan disentuh oleh more than 50 tangan. opps, bukan nak takutkan tau, ini realiti.. tapi for your infomation jugak, after sorting the fruits at the first station, buah- buahan tu akan direndam dalam air biasa for few minutes sebelum sampai ke station 2. basically, bersih je tapi tu la, still, walaupun direndam kejap di dalam air biasa, ana rasa macam tak cukup pun nak menghakis segala clorin yang melekat kat buah- buah tu.. so, to play safe, basuh la balik buah- buahan tu before makan. =) ingat tips ni ye adik- adik sekalian.. jangan malas- malas nak basuh buah, harus basuh dulu baru makan.

i put in few pictures here, pictures of the factory dan kawasan- kawasan sekelilingnya.


...........................................


...........................................



.............................................


but, few problems occur, so i'll post them in my next post.. insyaAllah.. check it out..

hopefully, boleh ambil something from my sharing this time. insyaAllah, akan update about kilang lagi later..


wassalam..







2 wise thoughts:

ulun nuha said...

hmm..tetiba rasa tak lalu nk mkn stone fruits

izyanhamizah said...

alamak, ala jgn macm tu kak.. makan je la.. tp kne basuh.. hehe

::kind readers::