Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.

Perlukan Photographer?

Perlukan Photographer?
Click di sini =)

Monday, November 16, 2009

...Kampung vs 'kampung'...

Bismillahirrahmanirraheem...

Everyone who’s going back for good like me must be very busy packing stuff, if not, busy working to get some money to bring home, or may be busy thinking which places to spend this last- 2- weeks-before-I – lay – my – back – in- Malaysia, and many other agendas in minds that only Allah knows. But in short, I conclude that we are in mood of going back. Some is very eagerly thinking of it, not few who don’t want to go back and wish that it’s just an end year holiday. But friends, we do have to face the reality. Malaysia is waiting for us =)


Talking about busy, I am too, busy. Busy packing things, so far I only managed to pack only 5 medium boxes containing books, and soft toys (I got a really big box just for my toys) leaving behind souvenirs and clothes. Guess I need another 3 boxes to put them all. It’s just for the packing part, not including the interesting part of how much I spent to buy souvenirs, to hire professional cleaners to clean the house, the carpet cleaning, budget to ship all those things, calling here and there confirming the termination of electricity, hot water, internet, hand phone, bank as well as the agents and many more. Indeed, it is not just me going through these processes, I believe others also feel the same. It is the procedures that everyone who wants to BFG has to go through no matter where you are. It’s to make sure that you are leaving others’ country as ‘neatly’ as you come to it and to leave no debt to the people here.


Telling all of these preparations is firstly not to say that I am boosting myself how busy I am. In fact I am not that busy, living the life as usual. But, to say honestly, these are the things that fill my neurons right now to make sure everything is alright and settled before I leave Australia.


It is for physically well- being preparation. Not forgetting the mental and spiritual. Just now K.A called and asked my mutabaah amal to make sure I follow it closely as preparation to go back home, not to mention few BFG programs attended. Planning few things to do with adik2 to strengthen our ukhuwah and saqofah in this last bit, and many many more.


Emotionally eager to go back and see loved ones who I leave for nearly two years. Can’t imagine how Yo will look like, he must be taller than me by now. how Mek will smile and hug me as if I am still a small child, ma, abah and all. All these add up the spice. Seriously can’t wait to go back and see them. I bought a lot of souvenirs, rela berhabisan just for them, just to see their smiling faces getting presents from overseas.


Balik kampung, siapa tak gembira. Jumpa ahli keluarga. Jumpa sanak saudara. Jumpa rakan taulan.


Tetapi, semua itu tidak pasti. Yes, going back to Malaysia is not confirmed yet. Even though my flight to Malaysia is confirmed to be on this 30th November, it is still not confirmed.


Why? Kerana kita ada ‘kampong abadi’ yang mungkin melambai- lambai kita pulang dahulu sebelum sampai ke Malaysia.


That is the thing that we (especially me) always forget.

Gembira kita nak balik ke kampong di Malaysia, rela berhabisan untuk pastikan segalanya berjalan lancar.


Tetapi sejauh mana kita bersedia untuk kembali ke kampong akhirat yang sememangnya tempat abadi kita? Apakah persediaan kita?


Jika nak balik Malaysia atau any kampong di Malaysia, mesti ada bekalan untuk dibawa balik. Ada pisang untuk adik, sedikit duit untuk mak ayah. Tetapi, apa bekalan kita untuk ke kampong akhirat? Ada tak baca quran supaya jadi menyuluh di dalam kegelapan kubur? Ada tak buat sedekah jariah? Berapa banyak pahala yang dah kita kumpul untuk ditunjukkan kepada pencipta kita?


Bukanlah saya nak sampaikan sehingga tidak perlu untuk bersedia untuk pulang ke Malaysia langsung. itu perlu, kerana kita tidak tahu ajal kita bila. (sebab tu kena sedia awal- awal ,maut itu pasti) Tetapi, ini adalah peringatan di sebalik keghairahan untuk balik ke kampong, bahawa jangan kita lupa asal usul sebenar kita. Ke mana destinasi terakhir kita. Memang jika di dunia, mungkin bagi saya, Kelantan hala tuju terakhir setakat ini, tetapi, hidup kita bukan hanya setakat di dunia.


Kadang- kadang terlalu ghairah nak bershopping tambahan pula jika ada sale, solat ditinggalkan atau pun dilengah- lengahkan. Kerana asyik nak merasai pengalaman di negara orang buat kali terakhir, soal halal haram diketepikan sebab nak ‘merasa’. Buat farewell campur lelaki perempuan dengan alasan ‘this is the last time we are together’ tak menjaga batas pergaulan lelaki dan perempuan. Adakah ini persediaan kita nak balik ke ‘kampung’ kita?


Mungkin ada yang masih tak sedar, atau tak tahu, tak apa, kita boleh sedarkan dia supaya dia sedar. Tetapi yang dah sedar? Mungkin lalai dan leka. Yelah, tak salah pun nak buat benda- benda tu mungkin for the first and the last? Agak- agaknya kalau mati saat tu, apa alasan kita? Nauzubillahi minzalik.


Seperti yang saya kata tadi, bukan nak suruh stop packing up and let solat 24/7, tetapi betulkan niat balik. Duit habis beribu- ribu beli souvenir tetapi Allah tak kira sebagai pahala sebab tak solat atau lalai waktu solat dan niat yang salah contohnya nak beli untuk kekasih, supaya dia lagi sayang.


Banyak sangat kes- kes simple macam ni yang kadang- kadang membuatkan kita lupa di mana sebenarnya kampong halaman kita.

“Allah menjanjikan kepada orang-orang mukmin, lelaki dan perempuan, surga yang dibawahnya mengalir sungai-sungai, kekal mereka di dalamnya, dan tempat-tempat yang bagus di surga 'Adn. Dan keridhaan Allah adalah lebih besar; itu adalah keberuntungan yang besar.” (QS. At-Taubah, 9: 72)


Agaknya, dengan tujuan shopping macam tu, dapat tak kita sampai ‘rumah abadi’ kita yang sehebat itu?

"Tidak Aku (Allah) jadikan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku." (51:56)

Lepas tu, tak kan tak boleh nak shopping langsung? Atau buat farewell langsung?

Islam is the way of life, semua yang kita buat boleh dijadikan ibadah asal ada niat yang betul kerana Allah dan mengikut syariat. Apa salahnya niatkan beli hadiah semua itu kerana Allah dan untuk menggembirakan hati ahli keluarga, sanak saudara dan rakan- rakan. Dan kalau pergi shopping pun, buat lah plan supaya tidak terlepas pahala solat di awal waktu atau pun tak terlepas waktu solat. Kan cantik. Kill two birds with one stone. inshaAllah preparation untuk dunia dan juga akhirat.


banyak lagi contoh lain, tapi mungkin ini antara yang relevan.


Semoga menjadi peringatan diri sendiri terutamanya dan sesiapa sahaja yang akan balik ke kampong halaman masing- masing tak semestinya yang mahu BFG.

“ Wahai orang yang beriman! Bertaqwalah kepada Allah dan hendaklah setiap orang memerhatikan apa yang ada diperbuatnya untuk hari esok (akhirat), dan bertaqwalah kepada Allah. Sungguh, Allah maha teliti terhadap apa yang kamu kerjakan.” (59:18)



jika kamu kejar dunia, akhirat akan berlari tinggalkan kamu dan dunia belum pasti kamu akan dapat.. tetapi, jika kamu kejar akhirat, nescaya dunia akan kejar kamu dan akhirat sudah pasti kamu perolehinya


Allahu'alam.


p/s: nak BFG semuanya kena kuat especially hubungan dengan Allah.**peringatan untuk saya**

0 wise thoughts:

::kind readers::