Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.

Perlukan Photographer?

Perlukan Photographer?
Click di sini =)

Tuesday, June 12, 2012

...Apam Pok Kodok Recipe...

the pok kodok thingy sounds yucky... pardon me!!


heh, menyahut seruan dianakamal here, i pun merajinkan diri untuk share the apam polka dot recipe.. (psstt diana, izy memang tengah rajin ni =P)

ok, you will need


  • 3 biji telur
  • 1 sudu besar ovalett
  • 220g gula kastor (i just use gula biasa but make it lesser . i just put 200g, itu pun dah rasa sangat manis)
  • 150ml susu segar 
  • 275g tepung gandum (tips: to make it softer, put less flour. For the latest production, i just use 260g - the comment was "wow, it is soft!!! orang tak de gigi pun boleh makan) *another tips - ayak tepung tu dulu, baru betul2 lembut
  • 4 sudu besar baking powder (yes, it's true. jangan ingat ini cobaan ye!!)
  • 1 sudu besar esen vanilla
  • filling yg disukai (optional) - i love raspberry jam big time =) 
  • cups - ala cups yang buat cupcakes tu, depends on the size you want. i like the small one. apam nampak cute =P

- with these amounts, you can make more or less 150 little apams


how to do :


1. masukkan kesemua 3 biji telur ke dalam mangkuk pengisar.

2. masukkan ovalett dan gula kastor. pukul sehingga kembang.


3. selepas kembang, masukkan susu segar dan esen vanilla.


4. masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul sehingga sebati.


5. masukkan baking powder.


6. asingkan kpd beberapa bahagian & tambah pewarna. (i made 4 colours)


7. masukkan sedikit ke dalam cup, letakkan filling (jika mahu) kemudian, masukkan selebihnya 


    sehingga 3/4 cup. buat dot2.


    *nk buat dot2 tu, adunan sikit letak dlm piping bag n dot2 kan atas adunan dlm cup. 


8. kukus sehingga masak (for the small ones, i just steamed for 10 minutes)




tadaaaaa...................










see, it's so easy... of course la, izzy hanya akan buat easy things je =P


alright, selamat mencuba..


p/s: share with me the picture of your apams ye!!




credit to my sifu : mek iroh... =P

1 wise thoughts:

dianakamal said...

Thank u izy!:)

Tapi kan tak kenal ovalette tu n tak pernah pakai piping bag. huhu.

::kind readers::