Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.

Perlukan Photographer?

Perlukan Photographer?
Click di sini =)

Thursday, April 24, 2008

..kisah hari sabat dn juga kita..

i supposed to post this entry last thursday.. tp busy sgt.. so, i post it now..



alhamdulillah...
akhirnye lepas gak rindu pada family.. dh lame x webcam ngan diorng.. biasenye dulu mse mula2 smpai kat cni, tiap2 minggu webcam sbb xde keje nk wat.. skrg dh busy..ni pun alhamdulillah, 2 assgnments dh dihantar. tp next week kne anta lagi 1 n xwat lagi.. kne wat lesson plan untk media literacy.. erm, br sye tau betapa sshnye cikgu nk hasilkan satu lesson plan yang bgs.. dh buntu idea memikirkan idea, xdtg2 jgk..mungkin Allah xnk bg ilham lagi kot, xpun, bnyk reading xbce lagi, so, idea pn xde lagi..

Alhamdulillah, gathering mingguan tetap berjalan lancr seperti biase walaupn ramai kwn2 UQ x datg..rindu kat diorng.. ari ni sy tny akak2 tu pasal kisah hari Sabat (sabtu). sbb mse belek2 quran tafsir td terbace surah an-nisa ayat 47..

tafsirnye mcm ni,

"wahai orng2 yang telah diberikan kitab! berimanlah kamu kepada apa yang telah kami turunkan (al-quran) yang membenarkan kitab yng ade pada kamu, sebelum kami mengubah wajah- wajah (mu), lalu kami putarkan ke belakang atau kami melaknat org2 (yang berbuat maksiat) pada hari Sabat (sabtu). dan ketetapan Allah pasti berlaku. " (4:47)

lalu, akak2 tu pn mula la bercerita..

lebih krng mcm ni la cerita nye, (trying so hard to recall my memory)..

dulu, Allah perintahkan kaum yahudi untuk beribadat sepenuhnye pada hari SAbtu dn tinggalkan pekrjaan mereka iaitu menagkap ikan.. maknenye, Allah melarang mereka utk menangkap ikan pda hari tersebut. dlm ksh ni, ade 3 golongn yng terlibat. ade golongan yang ingkar, ada golongan yang menasihati org yang ingkar dan ade golongan yang menegur org yang menasihati org yang ingkar.

Allah telah mnguji kaum yahudi ni dgn mendatangkan bnyk ikan pada hari sabtu dan kurang ikan pda hari- hari yang lain. jadi, golongan yang ingkar ni tetap degil, mereka tetap memukat ikan pada hari sabtu, tp dgn cara meletakkan pukat pada hari jumaat dan mengambilnye pada hari ahad. mmg la kalu kre mereka physically x turun memukat tp mereka tetap dikre memukat krna mengmbil hasil pukatan pda hari sabtu..

oleh itu, kwn2 mereka, ade la yang menegur mereka spya x memukat pada hari tersebut krana khuatir Allah akan murka, tp golongan tu tetap degil dan tidak mendgr nasihat golongan penasihat tu...

tetapi, ade juga golongan yng mempersoalkan golongan penasihat ni, knapa nk nasihati mereka? sedangkan mereka pn mengetahuinya.

dlam quran ayat nye ditulis,..
"DAn(ingatlah) ketika suatu umat di antara mereka berkata, "mengapa kamu menasihati kaum yang akan dibinasakan atau diazab Allah dgn azab yang sgt keras?...." (7:164)


Allah telah menurunkan hukuman kpda kaum yahudi yng memukat tu dgn menjadikan mereka kera yang hina... (refer to ayat 2:65)

begitulah summary kisah tadi.. harap2 it is understandable n betul versi nye..


jdi, beberapa pengajarn dpt diambil dr sini dn juga yang dihighlightkan oleh akak2 tu td..

pertama, kte, umat muhammad ialah umat ynag paling Allah syang, sbb tu ALlah x terus turun kan hukuman trus kpd kte jika kte buat salah. tp tetap akan dihukum, cme hukumannye bukan bersifat serta-merta sperti yang terjadi pada kaum yahudi td. trus d sumpah jadi kera.. Allah juga menerima taubat kte tanpa perlu kte sacrifice pn diri kte spt ynag terjadi pda kaum nabi Musa, dimana, mereka mesti bunuh diri untuk bertaubat. kte hanya perlu berdoa, meminta ampun dr Allah dan bertaubat bersungguh2 dn x mengulangi perbuatan itu lagi...

kedua,
mmg skrng pn kte leh nmpk ade 3 jenis golongan.. iaitu golongan yng melanggar perintah Allah, golongan penasihat n golongan orng yang 'menasihati' penasihat.. mse perbincangn td, betul jgk kata kwn2 sye tu.. kdg2 dia tau bnd tu salah, tp takut nk tegur orng tu..yelah, still la reflect kat diri sndri "aku ni pun wat bknnye baik sgt pun, nak tgur2 org plak". sye ngaku, even sye sndri tu ade prasaaan macm tu.. tp dalam ayat Allah berkaitn crite td ade menyebut, smbungan ayat (7:164)

"...Mereka menjawb, agar kami mempunyai alasan (lepas tanggungjwab) kepada tuhan-Mu, dan agar mereka bertakwa."

ble pkr balik, kdg2 kte ni pun pentingkan diri sndri gak.. asal kte je selamat dari bnd2 tu cukup, orng lain biarlah dia.. ade jgk yang sedar tp just ngumpt2 kat blakang je, nk tegur takut.. xde kekuatan nk tegur kwn2 yng wat maksiat dpn mata.. sye prasan masalh ni bnyk berlaku kat kwn2 sye skrng especially yang brada di oversea ni.. diorng mmg concern ngan kwn2 tp xmampu nk tegur.. jsut ngadu kat kwn2 yang lain gak.. sye pn ade gak nasihat diorng, try la tgur especially kalu rapat ngan orng tu.. so kpd kwn2 yang ade problem ni, my previous post bincangkan perkara ni.. so, take ur time to read it.. hope this helps us gain some strength to advice our friends.. kalau bkn kte yang nk ingatkan n selamatkan mereka, sape lagi? ni bkn nasihat kpd kwn2 sye tu je, tp diri sye sndiri juga.. insyaAllah.. semoga Allah beri kekuatan kpd kte untuk menegak kebaikan dn mencegah yang mungkar..

0 wise thoughts:

::kind readers::