Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.

Perlukan Photographer?

Perlukan Photographer?
Click di sini =)

Wednesday, July 30, 2008

..time.. n health..

alhamdulillah. ade sedikit mse renggang hari ni.. wlapun hari ni consider hari cuti ana, (means ana xde lecture or tutorial pd hari rabu), masih ade kerja2 rutin yng kne buat contohnye, masak utk housemate. oleh sbb sume puase ari ni, alhamdulillah, xlah nk start mask awal2. tp ade lagi keje yng perlu dibuat.. alhamdulillah, kl ditanya Allah ape yng kamu buat time mase lapang.. mesti la malu nk jwb, "saye tgk movie cite omputih, mamat n minah tu berlakon" ish, malu la kan depan Allah.. at least kl jwb, "sye kemas bilik sambil dgr lagu nasyid n bacaan quran, nk betulkan sebutan" ok la jgak.. xde la mase tu nk terbuang tanpa hala tuju.. bercakp pasal mse lapang, ana teringat artikel tulisan encik fariena yng sempat ana bce 2,3 ari lepas. ade diselit hadis Rasulullah tentang nikmat mase ni,

"Ada 2 nikmat di mana kebanyakkan manusia sering tertipu dengannya, nikmat SIHAT dan MASA LAPANG"

erm, Rasulullah kte bkn saje mase lapang, nikmat sihat pun kte slalu salah gne.

yelah, kate orng, time sihat ni la nk wat keje2 keduniaan kan, contohnye, cari duit smpai solat pun tinggal. dgn alasan, "xpe, nnt tua leh ganti balik solat tu, rezeki tgh dtg ni, xkan nk tinggal, nnt rugi la"... ish, anda sure ke akan idup smpai tua.. dh tu, kl ditakdirkan panjang umur, anda sure ke yng anda akan sihat nk ganti SEMUA solat2 yng anda tinggal tu. ntah2 mse tu kaki dh xkuat, xleh nk diri, or mungkin lumpuh ke.. nauzubillah hi minzalik.. itu belum lagi alasan yng berjela2 diberi kalu diajak ke majlis2 ilmu, contohnye dgr tazkirah ke, blaja hadis ke.. (bkn kate sape, reflect kat diri ana sendiri jgk, dulu pun ana mcm ni) kl rummate ajak g usrah ke, alasan yng paling glamor dibagi ialah busy ngan assgnment, nak siapkan assgnment.. tp ble dia blk, xsiap jgk.. tp yng xtahan nye tu, dlam ati pkr, " xpelah, lain kali join la." sure ke lain kali dia nk ajak kte lagi.. tu la, ana pun reflect, time muda2 n time mse blaja ni la kte nk blaja sume benda, bnykkan amalan2 sunat, sempurnakan amalan2 wajib, sbb realitinye, semakin bnyk kte blaja, semakin bnyk kte xtau.. time kte student ni la nk baiki diri, jadi insan yng terbaik, bkn time dh keje atau dh kawin. bkn kate xleh, tp restriction mse tu akan lagi bnyk la. mne nk keje, mne nk jge anak, mne nk lawat mak ayah..

tu la, ramai orng tertipu ngan nikmat mase n sihat ni kan..


so, sesapa yng dh sedar dia tertipu, xkan nk terus tertipu lagi kan? mari lah same2 kte hargai masa yng kte ade, buat amalan2 yng baik, bermujahadah utk tinggalkan yng buruk.. jika dulu, mase terluang kte, kte tgk movie2 jahiliyah, skrng kte beralih pada movie2 islamik, kisah2 sejarah islam yng bleh wat kte insaf n memberi pengajaran pd kte.. xpun, rajin2 lah belek tafsir quran, blaja hadis, cari ilmu tentang islam, bnyk lagi benda bermanfaat bleh buat.. insyaAllah

sesungguhnye Allah dh kte dalam surah An-Asr:

" Demi MASA. Sungguh manusia berada dalam kerugian, kecuali orng2 yang beriman dan mengerjakan kebajikan serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati utuk kesabaran." (103, 1-3)


dalam surah ni, sesungghnye Allah emphasises sume manusia dlm kerugian kecuali mereka2 yng beriman, mengerjakan kebaikan, saling menasihati utk kebenaran n untk kesabaran.. pilihlah yng mne kte nk jadi yang rugi atau untung.. =)

alamak, terpanjang pulak sharing kali ini, xpe lah.. insyaAllah ia membawa kebaikan pada kte semua..

erm, alang2 dh update blog ni, ni ade 1, 2 peringatan yng di drop by oleh akhwat2 n ikhwah2 dalam ana pnye YM pagi tadi, untuk di share pda kwn2 sume..


Berhati-hati dan adil dalam memuji, berdasarkan hadits nabi SAW dari AbduRRAHMAN bin abi Bakrah dari bapaknya berkata: Ada seorang yang memuji orang lain di depan orang tersebut, maka kata nabi SAW: “Celaka kamu, kamu telah mencelakakan saudaramu! Kamu telah mencelakakan saudaramu!” (2 kali), lalu kata beliau SAW: “Jika ada seseorang ingin memuji orang lain di depannya maka katakanlah: Cukuplah si fulan, semoga ALLAH mencukupkannya, kami tidak mensucikan seorangpun disisi ALLAH, lalu barulah katakan sesuai kenyataannya.” (HR Muttafaq ‘alaih dan ini adalah lafzh Muslim)

Pesanan Luqman kepada anaknya, "Sepanjang hidupku, aku hanya memilih 8 kalimah dari pusaka para Nabi yang lalu iaitu :- a) Apabila engkau sedang solat kepada Allah s.w.t. maka jagalah baik-baik fikiran mu. b) Apabila engkau berada di rumah orang lain, maka jagailah pandangan mu. c) Apabila engkau berada di tengah-tengah majlis maka jagalah lidah mu. d) Apabila engkau hadir dalam jamuan makan maka jagalah perangai mu. e) Ingat kepada Allah s.w.t. f) Lupakan budi baik mu pada orang lain. g) Lupakan semua kesalahan orang lain terhadap mu. h) Ingatlah kepada mati..

“Janganlah kalian saling mendengki, dan janganlah kalian saling membenci, dan janganlah kalian saling berkata-kata keji, dan janganlah kalian saling menghindari, dan janganlah kalian saling meng-ghibbah satu dengan yang lain, dan jadilah hamba-hamba ALLAH yang bersaudara.” (HR Muttafaq ‘alaih)


Menjawab salam orang yang dikenal ataupun yang tidak dikenal. Ini hukumnya wajib, karena Rasulullah Shallallaahu 'alaihi wa sallam bersabda:"Ada lima perkara wajib bagi seorang muslim terhadap saudaranya- diantaranya: menjawab salam". (Muttafaq alaih).


insyaAllah, semoga semua beroleh keberkatan dr Allah. minta maaf jika ade sape2 terasa dgn contohnye n kate2 pada kali ini, sesungguhnye, xbermaksud nk wat sape2 trase.. ana just bg contoh diri sendiri spya dpt menjadi peringatan pda diri ana jgk ble ana bce blk post ni..

got to go now..

jaga iman, amal, study/keje, diri n hati..



wabillahitaufikwal hidayah assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh..

0 wise thoughts:

::kind readers::