Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.

Perlukan Photographer?

Perlukan Photographer?
Click di sini =)

Monday, July 28, 2008

..wanita = pohon semalu..

Sementara menunggu mse untuk masuk lecture seterusnye, ana sempat singgah ke computer lab dgn harapan to kill the time. nak blk umah, agak mals nk jalan, apatah lagi, kl kat rmah tu ade benda yng perlu dielakkan iaitu, katil.. (time2 mata ngantuk, katil mmg bestfriend)..

mcm biase, dh jadi habit ana ble bkk internet mesti nk menjengah ke web iluvislam, tgk kot2 ade post br.. mmg betul ade.. dn lagi ianya pasal wanita.. Mungkin dh ditakdirkan Allah utk ana tau lebih mendalam pasal ciri2 wanita islam ni.. sbb semalam pun, ade tazkirah psl perempuan jgk.. bgs jugak perkongsian dr akhawat2 pasal wanita ni tambah2 pula time, kte semua ingin 'berhijrah' untuk kebaikan..

smalam ukthti nora ade cite pasal perempuan diibaratkan seperti daun semalu.. erm, buat sye terfikir.. betul gak tu.. Alhamdulillah ilmu baru.. perempuan boleh (n patut) di samakan dgn daun semalu sbb:

1) kan kalu kte sentuh daun dia (walau sikit je), ia akan menguncup.. : so, wanita sepatutnye jd mcm tu (atau bersifat cmtu) bak kate ukhti Ayu ting just now, women should be sensitive. lagi satu ble brfikir pasal pokok semalu ni, dia sgt2 la "pemalu"..pernah ari tu, seingat ana, adik anak mse tu kecik lagi, dia tny..

"Ye, bakpo pokok ni xleh kene pege (pegang)? pege sikit pong (pun) mesti nk tutup? malu sangat ek?"
so, jwapn ana mse bdk2 dulu..
"ntah la, cbe tny dia nape dia malu sgt?"
huhu, serius, jwpn ynag sagt xmembantu adik ana tu.. nk wat cmne, ana pun xtau..

jd ana nk bgtau kat cni yang perempuan tu mmg sepatutnye malu la.. malu nk bkk aurat, malu nk wat maksiat, malu nk berperangai yng xsepatutnye.. malu for everything la.. lagipun malu itu merupakan satu cabang iman. benarlah kate2 itu. kl tgk mnusia2 di luar sane ynag xde fahaman tentang agama especially Islam ni, dh xsegan silu, buat perkara2 yang xsenonoh.


2)pokok semalu ni berakar tunjang..so, kl berakar tunjng, mestilah ssh nk dicabutkan? mcm tu la wanita kne jadi. akar tunjng yang dimaksudkan ialah pegangan kpd agama, xmudah goyah walaupun digoda.

3)thirdly, pokok semalu ni berduri.. dan duri nye mmg sgt tajam. halus n tajam, senang je nk berdarah kl kne/ terpijak duri dia. lebih2 lagi kl kte barefooted. thus, wanita sepatutnye mempunyai pertahann fizikal yng kuat in case kl kne serang/kacau. erm, mungkin kte ptt consider taking a seni mempertahankan diri class. bgs la kl sape2 yng dh ade.. ttp kl yng xde tu, satu care alternative yng kte leh wat ialah bawak spray nyamuk.. kl ade je orng wat kasar lebih2, sembur je kat mata.. hehe..

4)kate ukhti tu, pokok semalu ni akan menguncup dgn sendirinye waktu senja.. erm, yng ni ana xsure. mungkin betul kot.. cbe observe pokok semalu yng berdekatan, kl betul leh la bgtau saye blk. tp rasional nye perbandingan ini ialah, wanita sepatutnye di rumah ble dh senja.. xbaik kuar jln2/ merayau2 tanpa tujuan time senja. ape orng tua2 kate, xmanis. tp kl ikut malay culture pun mmg betul la kan, nenek2, atuk2 sagt marah kl tgk pmpuan jalan time2 maghrib/senja.lebih2 lagi kl terserempak time mereka nk g solat kat masjid.


rsenye itulah isi2 yng ukthi nora cerita smalam.. walaupun simple, tp membuatkan saye sedar dan betapa menariknye perbndingn tu..

ok, dh sampai mse nk g klas.. afwan jidan kl penceritaan ana ni xmenggunakan ayat skema seperti penulis lain.. sbnrnye, xreti pun nk tulis secara serius o ayat skema.. hehe.. sekadar sharing informally n sekaligus , nk reflect blk ape yng ana blaja smalam..


ps: xsesuai untuk dibace oleh kanak2 yng br belajar membaca.

0 wise thoughts:

::kind readers::