Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.

Perlukan Photographer?

Perlukan Photographer?
Click di sini =)

Thursday, January 27, 2011

...posting post V...

cerita posting yang tak habis habis...


i called JPM for the second time. it was to reconfirm my school. kot salah dengar. because there is another school that nearly has the same sound. sk pegoh.. so, sk pegoh and tebong sound agak similar. pegoh, tebong, pegoh, tebong...hehe.. shockingly, i knew news yang kelakar amat. don't want to reveal the news though but it was so funny. ada salah faham about my status. but, dalam funny2 pun, scared jugak. yelah, it is related to my status kot. kalu status pun boleh tertukar2, apatah lagi benda2 lagi.. oh ye, status tu bukan status bujang, duda, janda whatsoever tu tau.. yang status tu dah betul dah (kot!!) this is status lain. =) 

currently, i'm reluctant to leave k.krai.. sangat berat hati.. seriously, i'm having the same feeling when i was about to fly to Brisbane. i'll definitely miss ma and Idah (sebab selalu spend time with both of them), i'll miss my routine (masak breakfast to ma, abah and yo and sometimes, bekalkan nasi goreng.. macam mak mak kan? hehe) i'll miss fetching ma and yo at school everyday and lepak2 kat bilik ma talking to teachers around. i'll miss jadi driver to ayoh and mok su if they want to go to the bank.. ah, definitely i'll miss my leisure life in my own bubble. selesa kot, sume ada, kereta, makan minum ditanggung.. sapa xnak kan?

tp bila fikir balik, alasan2 rindu tu sebenarnya adalah sedikit, yang banyak nya ialah perasaan takut to go to a new place yang definitely far from the comfort zone, dan perlu bersusah payah, bina kehidupan baru. itu je alasannya. 


to think positively, my school is still way better than any school if i were to be posted to sabah and sarawak. at least i don't have to naik belon to reach home. ya Allah, berikanlah kesabaran kepadaku, kuatkanlah hatiku untuk menerima takdirMu. 

i can still remember my naqibah said to me when i was in Brisbane, lebih kurang macam ni.. tawakal, tawakal jugak, tapi jangan lupa untuk doa supaya Allah lapangkan dada kita bila mendapat keputusanNya nanti...

betul kan? kadang- kadang (frequently happen to me) kita cakap je kita tawakal dengan apa- apa ketentuan yang Allah berikan pada kita lepas kita dah meletakkan usaha secukupnya, tapi dalam tawakal tu, kita sebenarnya berharap Allah bagi kepada kita apa yang kita nak.. 

dan bila Allah bagi keputusan yang lain dengan apa yang nak, hati sangat susah nak terima dan redha..

jadi, dalam pada tawakal, kena ada konsep redha dan lapang dada dengan ketentuan Allah..


tazkirah untuk diri saya sendiri lebih- lebih lagi di masa sekarang.. 

1 wise thoughts:

Taufik Hidayah said...

Salam...perubahan mendewasakan..pohon perkongsian terutama buat grafik..slmt maju jaya...ameen.

::kind readers::