Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.

Perlukan Photographer?

Perlukan Photographer?
Click di sini =)

Sunday, August 7, 2011

...main masak-masak...

WARNING: Don't read this post if you are fasting. =P

Alhamdulillah just done preparing food for berbuka.. padahal Kak Huda invited us to iftar at hers. But, that's actually the reason why i cooked this evening. yelah, orang berbudi kita berbahasa, orang ajak makan kat rumah dia, kita masak sikit buat buah tangan.. chewaah, peri-tak-reti-bahasa sendiri... tapi of course la i tak masak lauk pauk atau kuih muih, but masakan western. my all-time favourite, lasagna. 

macam pelik pulak bawak buah tangan lasagna instead of kuih lapis, onde-onde, biji nangka, jala mas (list all the very sweet kuih-muih that you know). reason nye buat lasagna ni ialah, i tak berapa reti nak masak kuih muih melayu ni.. erghhh, bocor satu rahsia. 

hehe, tak lah. kuih muih melayu tu tak master lagi. selagi tak master tak leh cakap tak reti kan? kan? 

lagi reason is, my housemate sangat teringin nak makan lasagna i buat plus kak huda pun sangat suka lasagna. after ditimbang tara, lasagna menang.. so alhamdulillah terhasil lah juga lasagna di atas meja ni.. 

tapi xconfident la rasa dia sedap ke tak, sebab tak leh nak try, hopefully rasa dia acceptable la atau lagi sedap dari biasa... ameen3.. kihkihkih


haa, alang- alang dah cerita about lasagna ni, i suddenly remember this friend of mine who kept on asking me the recipe. since she always visit this blog, i'll just share the recipe here, ok? boleh kan, awak? so saya tak yah email awak recipe nye.. hehe

 alright, here it is..


Resepi Lasagna

Bahan2:
1) Sos Merah:
- 2 botol Pasta sauce (bolognese-with mushrooms), Brand Leggo (check halal label)
- 3 bawang besar (diced)
- 10 ulas bawang putih (diced)
- 1/2 kg minced beef
- black pepper
- garam
 
2) Sos putih
- Fresh milk 1 Liter
- Butter 150 gm
- Tepung gandum 3 sudu besar
- Shredded cheddar cheese (500gm), brand Coon (check label halal)
 
3) Lasagna sheeets (brand coles, kotak hijau)-1-2 boxes
 
4) Shredded cheddar cheese (250gm), brand Coon (check label halal)
 
Cara2:
1) Sos Merah:
- Tumis bawang besar & bawang putih sehingga kekuningan
- Masukkan minced beef
- Masak sekejap utk keringkan air
- Masukkan pasta sauce
- Masukkan air (lebih kurang 3/4 botol pasta sauce)
- Masukkan black pepper secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Tutup api setelah masak
 
2) Sos putih:
- Panaskan kuali
- Cairkan butter
- Masukkan susu
- Masukkan tepung 3 sudu besar
- Kacau sehingga sos menjadi likat / pekat
- Masukkan cheese & kacau sehingga cheese cair
- Tutup api
 
3) Susun:
    a) Susun lasagna sheets sebagai base (tak rapat pun takpe, because nanti akan kembang)
    b) Tuang satu lapisan sos merah
    c) Kemudian, tuang satu lapisan sos putih di atas sos merah
- Ulang langkah a)-c) sehingga hampir memenuhi bekas (pastikan sos putih sentiasa di atas)
- Kemudian tabur shredded cheese di atas lasagna
 
4) Bakar pada suhu 180, around 30-40mins (sehingga nampak bahagian atas kecoklatan)



senang kan? kan? kan? lagi senang dari tanak nasi, sebab xyah sukat air. hehe



hari ni extra rajin sebab i'm in a very good mood (sebab leh masak makanan favourite) so, i'll put up few pictures of the lasagnas i baked just now.. (sila jangan terliur jika kamu suka) 





nampak tak sedap pun, so jangan la terliur... hehe


lepas masak tadi, layan cerita Singgah Sahur TV3, this time, bertajuk Insan Gelandangan atau pun orang- orang yang hidup di jalanan. beratapkan langit bertikarkan bumi... sedih sih, sahur berbuka tak de makanan, merempat bawah jambatan (aku siap boleh masak lasagna 3 trays lagi) (-_-) sangat menginsafkan. 

alhamdulillah, Allah masih pelihara me and us from going through such hard life. alhamdulillah, your blessings are indeed countless... 


ok peeps, gotta go.. 

Happy Iftar everyone. 

0 wise thoughts:

::kind readers::