Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.

Perlukan Photographer?

Perlukan Photographer?
Click di sini =)

Sunday, November 18, 2012

..Project 1 : Fabric Flowers 1..

Wah, dah pandai berprojek-projek plak.. haha.. =P

Tak de lah. Just killing the time. Lagipun, sejak bertukar status ni (erkkk, bunyi macam p**o je, ampun!!!), I really love to 'hop' to the Bride To Be or Ex- Brides' blogs to get some ideas for the big day. Tak kurang juga membaca pengalaman mereka. Some of their issues are mine too now. huhuhu ='(

Besides that, they shared their knowledge of DIY- ing things. Sangat seronok tengok and menelaah (wahh, menelaah kauu!!) their tutorials. So, disebabkan inilah, tercipta Projek 1 nih. hehe. 

Just a simple one. Tapi memang dah plan lama. Actually, I have few baju kurung yang kosong and seem 'bosan'. So, I was thinking of having a little touch up (facelift?) for all those bajus.

baju ni sungguh membosankan kan? kan?
i own this baju since my secondary year, so kirelah sendiri berapa lama baju ni telah berkhidmat. 
=P


So, this evening, sempat shot ke Tampin kejap. sambil2 nak g bank. I went to Nagoya to buy the materials. Basically just plain textile je lah. Tadi I bought the cheapest materials that they have tapi sadly i don't know the name of the materials. dia tak tulis pun kat situ so how on earth would i know kan? Dah la i ni buta kain (erkk, is there simpulan bahasa such buta kain??). but i'm really sure they are not organza, or lycra. haha. coz dua ni je yang i sure sangat materialnye. hihihi.. i guess they are cotton. ah, biarkanlah citer pasal kain- kain nih. yang penting plain and kain (bukannya bulu pelepah or kulit) =P  

i chose five common colours. 
1 meter costs me RM 1.50 each 
except for the red one. it is RM2.50 per meter.

so, i belajar how to do it from blog Shakina. Shakina ni ex- bride and is already blessed with a baby. I think sape2 yang suka baca blog bride to be, memang akan kenal Shakina ni. Bagus la dia ni. Dia tulis pengalaman preparations dia ke big day, making her blog as a journal. interesting. go and read NOW. and, i learnt a lot from there too. learn je dulu, apply tak lagi. hahaha. but now, i'm applying what i learn from her. hehe. since you all can read her blog kalau nak buat the same thing, i will just skip. so, you guys can read her tutorial here


 in progress. =) bersepah meja. hehe

i combined the white and the purple. nampak lain sikit kan? 

 berjaya menghasilkan fabric flower yang pertama. kudos to me. hahaha
berjaya menjahit bead itu juga -_^

tada!!!!
the end product =D
tapi jangan tanya kenapa banyak tu je..
actually, i ran out of beads.
huwaaaa, sape suruh beli sikit je.
T_T
gotta go to Tampin again tomorrow



probably, the baju will look like this. hehehe
nampak tak bosan sikit =P
 BUT
this is NOT YET how it will look
 (pssstt, just a rough idea - tak tahu lagi nak susun camno flowers tu)
with extra beads, i'm planning to make little flowers and patch them near to the bigs ones. 
in sha Allah


so, how is it?
senang je.
sangat senang.
even I yang tangan kaku ni pun boleh buat, you all apetah lagi

DO try if you have time.

^_^

0 wise thoughts:

::kind readers::