Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.

Perlukan Photographer?

Perlukan Photographer?
Click di sini =)

Thursday, August 7, 2014

Pregnancy - first few notes

Assalamualaikum wbt..


OMG lama amat tak buka blog ni. Dari tak pregnant sampai dah nak bersalin ni haaaaa.... hahaha, ade lagi ke orang nak baca ni? =P labah-labah buat sawang siap dah beranak pinak 10 generasi. ampun lah ye blog, mood tak datang2 nak menulis until masa mandi tadi tetiba pula mood meluap- luap nak menulis. hahaha.. well, pernah tak baca satu fakta yang idea selalu tercetus dalam bilik air? haaa, ni lah idea tu. hihihihi.. =D


sedar tak sedar, sabtu ni (9/8/2014) akan cukup 36 weeks I kandungkan si soleh/ah inside. sangat cepat okay.. tak sempat nak buat apa2. hahaha.. okay, tipu sangat =P i mean, cepat sangat sampai tetibe rasa macam bangun pagi tadi, dan berkata "eh, apesal perut dah besar?" hahaha.. ala2, magik gitu haaaa.... tahun ni sangat full dengan kerja dan responsibilities, sebab tu tak sedar kot. semoga masa yang telah dilalui sebelum ini, dipenuhi dengan amalan2 yang baik dan berfaedah. aameen.

dari dulu lagi sebenarnya nak buat entries tentang first pregnancy ni supaya boleh baca all over again, hingga ke akhir hayat dan generasi seterusnya. At least, kalau anak tanya nanti " mummy, how do you go about carrying me in your belly?" (haa, engkau anak cakap omputih =P ) ade lah i nak jawab, " you pergi baca semua entry mummy mula dari tahun 2014" hahahaha... boleh tak? itu pun kalau i ingat lagi url blog ni or blog ni masih wujud pada zaman itu. =P

i think i would like to write down 10 facts about my pregnancy this time..

1. no morning, afternoon, evening or night sickness at all.. oh, alhamdulillah sangat2. first trimester went well. sangat tak terasa diri ni sedang mengandung. tu yang tak sedar- sedar tu kot kan? just light angin datang kacau- kacau yang always made me want to throw up tapi ended up with angin je. and a little bearable indigestion. so, i just took Gaviscon. other than that, my physical was as strong as always.

2. emotional-wise??? yang ni masalah... sangat dasyat. i guess, dalaman memang tak kuat sejak pregnant. encik syaiton nir rojeem memang kuat mencucuk. entah berapa gelen air mata yang keluar pun tak tahu la sejak pregnant. kadang- kadang, out of nowhere, tetibe je rasa best nak merajuk ngan encik husband tersayang. hahaha, kadang- kadang sehari tak bercakap, tak layan dia. nak- nak kalau dia pun buat tak layan, mau lanjut sampai 2 hari. hoi, buruk perangai.. bila dah berbaik semula, tahu pulak nak minta maaf. sian you kan, sayang? ampun la.. Allah bagi kuat fizikal, tapi lemah emosi pula. nak- nak pula stress dengan sesetengah manusia di tempat kerja yang agaknya tak pregnant walaupun dia perempuan dan punya anak yang dah besar- besar. in other words, yang tak paham orang tengah pregnant. ada je yang nak cari pasal. hadoi, if i were to stay in the same workplace, maybe i would think twice, thrice or even "ten-ice" to get pregnant for the second child. hahahaha. to stay positive, i just told myself that they might need time to know that i'm pregnant and that i can't do much of bersukan, melatih budak bola tampar etc etc etc at my early trimester.so, kalau baby ni emo semacam je bila besar nanti, i know from who she/he gets it. hehehe. tapi nauzubillah, biar lah si soleh/ah emosinya stabil. aameen ya rabb..


3. First time scan this little caliph and to confirm that i am pregnant, doktor jumpa 2 cysts yang tak tahu status bahaya atau tidak. tapi alhamdulillah syukur nikmat, berkat doa encik husband tersayang, ma, ibu, dan lain-lain, cysts tu finally tiada bila baby grew up inside. di samping itu, i amalkan minum the infamous Gulsan jus delima asli tu.

4. Masa baby in his/her 6months, i still boleh choreograph and latih persembahan senamrobik + tarian + gimnasrada untuk pembukaan hari sukan sekolah. of course with the helps of other teachers tapi,  i ligat menari dengan murid- murid dengan perut yang dah mula menonjol. hahaha. semua orang dok risau kot i terberanak that time. alhamdulillah, baby sangat memahami, so, he/she stays cool and calm inside. syukur sebab Allah bagi kekuatan lagi untuk menjalankan tugas selagi terdaya.

5. Belly tak menunjukkan usia kandungan. Ramai yang tegur belly tak nampak macam nak masuk 9 months. tak tahu nak gembira ke sedih, but i do feel worried takut baby kecil sangat. through ultrasound scan during the 8th months, the doctor said, the baby growth is still normal even it's just 1.4kg. tapi entahlah, still nak rasa worried jugak. only Allah knows how the baby's doing inside, semoga anak soleh/ah ni sihat, sempurna segalanya.. aameen

6. food craving? so far tak mengidam yang pelik- pelik. dan kalau terasa nak makan, husband terus bawak g makan. thank you sayang. hari tu, nak makan laksam kelantan, kuatkan semangat dan buat sendiri. hehe. allhamdulillah dapat makan. cuma awal-awal dulu, dok kemaruk nak jumpa ma abah je. siap boleh menangis minta nak husband nak balik naik bas. tapi tak buat pun sebab bila fikir balik, macam tak larat je nak duduk lama- lama dalam bas. plus, tak sanggup nak sacrifice cuti. =P

7. so far, husband has been so so so supportive and super duper helpful. he is everything. tukang urut, tukang pujuk, tukang masak, sura rumah tangga, tukang shopping, punching bag, driver. everything lah... everyday tak pernah lekang rasa syukur kerana dikahwinkan dengan lelaki jawa ni. hehehe. Semoga Allah sentiasa merahmati dan memberkati lelaki kesayangan hamba ni. baby, you sangat bertuah ada daddy camni tau. baju, pakaian awak semua tu, dia rendam, basuh and sidai tau.. bersyukur pada Allah dan santuni daddy bila awak dah lahir dan besar nanti.

8. dah pergi Kursus Peneman bersalin di Hospital Melaka last Monday (4/8/2014). during that session, ada 10 couples altogether. terharu bila tengok husband2 sangat supportive dan sanggup nak tanggung susah senang bersama. Semoga this will be one of the things that will make the marriage stronger and last till jannah. tapi, pergi je Kursus Peneman kat sana, we prefer to give birth at Hospital Tampin sebab dekat sikit dari rumah. Tak tahu lepas ke tak sebab biasanya hospital daerah tak terima first child born. huhuhu.. undecided. baby, awak nak keluar kat mana? nak ic Nogori ke Melake?? =P ke awak nak Johor? hehehe... Kelantan tak boleh sebab jauh sangat...

9. part yang tak best ialah, i awal2 lagi dah disahkan GDM atau pun kencing manis untuk orang mengandung. haiyya, memang tak best. kalau dah kena sekali tu, setiap bulan kena g check gula. so far, bacaan okay and just kena control diet.

10. Walaupun GDM, ataupun disebabkan GDM, berat i tak naik ikut yang sepatutnya. orang lain naik consistent and maybe mencecah sampai 10 - 12 kg sepanjang pregnancy. tapi i baru naik berapa kerat. mula buat buku merah berat 63.5 kg. latest berat semalam (6/8/2014) ialah 69.5 kg. tak normal kan? ni pun satu lagi kerisauan. =(


so, itu la serba sedikit tentang pengalaman pregnant so far. another 1 month to go inshallah, semoga semuanya selamat dan berjalan lancar. aameen..

kalau ad mood, i tulis lagi ye? =D babai

0 wise thoughts:

::kind readers::