Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kegundahan hati dan kesedihan,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari sifat penakut dan bakhil,
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lilitan hutang dan tekanan orang.

Perlukan Photographer?

Perlukan Photographer?
Click di sini =)

Sunday, June 21, 2009

...Heroes...

Kisah Trust vs Mistrust

beberapa tahun dulu, kalau tak silap semasa saya Form 2, lupa kes ape.


Yan : Abah percaya kan Yan tak buat? (which was really saya tak buat)
Abah: Kalau abah xpercaya pada anak sendiri, siapa lagi nak percaya?

Yan : **clueless**

.....................................................................................

Kisah Jam

Masa abah beli jam baru. Beberapa minggu sebelum saya fly

Yan : Abah, yan suka lah jam ni. Nak boleh x?
Abah: Eh, mana bley.. (dengan gaya orang kedekut)
Yan: hehe. Cool lah abah jam ni. (sambil gelak gelak manja)



Beberapa minit sebelum saya fly


Abah : Nah. Ambil ni. Nanti yang jam jarum buat la masa Australia yang digital buat masa Malaysia (sambil menghulurkan jam yang saya secara berguraunya minta dengan dia beberapa minggu dulu)
Yan : terharu (buka jam pink dan pakai jam abah). Terima kasih, abah. **Clueless**



.....................................................................................

Kisah Jam+Wallet tak sama dengan LOVE

DFO (jumaat lepas)

Ish nak beli apa ek kat abah ni, jam ke wallet? Jam pun best. Wallet pun best. Dua- dua pun practical untuk abah. Erm…


Beberapa minit lepas itu,


Yan: Assalamualaikum abah. Abah busy ke?
Abah: Abah ada meeting ni.
Yan: oh, (sambil gelak- gelak). Ok. Nanti Yan call balik.


phone disconnected


Abah, nanti abis meeting mesej Yan ye? Nanti nak call…….


Message delivered


Few minutes later, berkumandang lagu selawat dari handphone saya menandakan ade email masuk.

Yan, call lah.



Yan: Assalamualaikum Abah. Apa khabar? Haa, curi- curi cakap masa meeting ek? Cakap kat bos abah.
Abah: Waalaikumussalam. Alhamdulillah sihat je. (abah gelak- gelak) lupa nak silentkan phone. Hehe.
Yan: Abah, mana lagi best? Jam ke wallet?
Abah: Hah?
Yan: Mana abah lagi nak? Jam ke wallet? Yan ade survey- survey something nak bagi kat abah, tapi xtahu mana yang lagi best.
Abah: Abah nak Yan balik je. Yan balik pun abah dah cukup happy. Xbeli ape- ape pun xpe.
Yan: (terharu + sebak, tapi cover- cover tak nak nangis) ala, tak kan nak balik bawa tangan kosong.
Abah : Beli la apa yang terlintas kat hati Yan. Xbeli pun xpe.



……………………
…………………...
…………………..
........................




________________________________________________________________

that’s my abah. Rindu abah..
Rindu sangat..

Selamat hari Bapa, abah. Even though hari- hari ialah hari abah buat Abah. =)


Dan, ayat lame Yan every year when I texted you.

“You are the greatest Abah in the world” =)



No card, no gift. But I send you du’a to Allah so that He loves you more than the love between us and bestow you the happiness in duniya and akhirat as well and let me be anak yang solehah, so that I can ‘give’ Jannah to you. Ameen.


.Sayang abah sangat.


“…..My Lord! Bestow on them (both my parents ma and abah) Your Mercy as they did bring me up when I was young” (17:24)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ehem, other than Abah, I have another hero in my life. The one who never fails to love me since I was born

and


he is the one that if I was not brought up with and by him, I will never be myself as I am now.

and, he is

my ayoh..


Ayoh is my mum’s dad.

He took care of the young me when ma and abah went to universities to further their studies. He picked me up after school, he sent me to tuition class, he brought me to the mosque every Friday for ceramah agama, he bought me roti canai kuah kari when I requested, or nasi lemak or nasi kerabu sedap depan masjid when I came to his house in the morning. He is proud of me when he knew that I would further my study in Australia. He taught me not to get everything that I wanted (he never gave me permission to drive his car and ride his motorcycle. Hehe. )

Hanya Allah yang dapat membalas segala jasa baik ayoh membesarkan Yan =) May Allah bestow you all the goodness in life in duniya and akhirat.
not forgetting, Happy Father's Day to Ayoh Man, Ayoh Jik, Ayoh Su, Ayoh Ming, semua pak- pak sedara,

all...
dengan ucapan. jadilah ayah yang best macam ayah saya.. hehehe
=)
=)

0 wise thoughts:

::kind readers::